Jak FAQ z jasnego nieba!

Beach_Umbrella_SmallSezon letni, wakacyjny. Morze, ciepły piasek pod stopami, piękne dziewczyny w skąpych strojach. Drinki z palemką i okazyjna siatkówka wieczorem, kiedy słońce już tak nie doskwiera. Spokój, relaks, odpoczynek, a tu jeb – F.A.Q. 2.1! Oczywiście, ja – drugi rok z rzędu – nie mam urlopu, więc nie dla mnie ten piasek, te drinki, te dziewczyny. Ale dla mnie FAQ 2.1, dlatego kilka słów o najważniejszych zmianach chciałbym napisać (zwłaszcza, że mi Okoń delikatnie pojechał, że tylko o turniejach piszę, więc to taki mały dowód, że się poprawiam i nie tylko turniejowa krew, pot i łzy na blogu się znajdują).

Konwokacja Orłów – limited

orlyJak dla mnie zmiana na plus. Wreszcie coś, co chociaż trochę osłabi granie tylko w questa i może zmobilizuje graczy HE do poszukania innych rozwiązań na wygrywanie. Chociaż trzeba przyznać rację tym, którzy twierdzą, że nerfienie długouchych jest bezsensowne, bo i tak nie wygrywają. Niemniej jednak granie HE było – przynajmniej dla mnie – ostatnimi czasy nudne, bo najbardziej optymalnym deckiem był deck „wszystko w quest”, a że takich nie lubię, to po prostu nimi nie grałem. Teraz może coś się ruszy.

Pięści Morka – limited + uwolnienie z restrykcjifist

Limited utrudnia (bo niestety nie eliminuje w destro za sprawą Power of Chaos) wykorzystanie tej karty w combie, a zdjęcie z restrykcji pozwala włączyć ją do decku, choćby na obrażeniach. O ile Boreas nie wymyśli jakiegoś nowego uberpro decku, to według mnie zmiana bardziej dla casualowych graczy. Talia na obrażeniach do tej pory nie gościła na salonach turniejowych, ale po domach, piwnicach, jamach i pieczarach bywała grywana. Oczywiście, w domu można olewać listę restrykcji, ale w mojej grupie stosujemy się do zasad turniejowych podczas gry, więc pięści na restrykcji zaszkodziły talii self-damage. Teraz ten problem zniknął.

Inwazja Snotlingów – unique

snotyNajbardziej kontrowersyjna zmiana. Orędownicy tezy o śmierci orków poza Wurrzagiem, jak na przykład Virgo, twierdzą, że danie unique inwazji jest ogromnym błędem. Inni, na przykład Nilis, ale ta grupa jest znacznie szersza, twierdzą, że wreszcie orczy wodzowie będą musieli włożyć do pola bitwy coś więcej niż pajączki. Jakkolwiek rozumiem Virgo, że karta straciła na użyteczności to nie zgadzam się, że jest martwa i podzielam jednak pogląd zwolenników zmiany. Z pewnym zastrzeżeniem – że snotlingi będą lepsze w talii nie na Wurrzagu tylko na spaleniu dwóch stref. Dlaczego?

Po pierwsze, wrzucając przeciwnikowi inwazję zmuszamy go do poświęcania devek lub otrzymywania obrażeń w stolicę. To dalej trudny wybór zwłaszcza, że…

po drugie nadal mamy Long Winter, Stunty Smasha czy RIP, którymi skutecznie te devki możemy unieszkodliwić i sprawić, że przeciwnik będzie dostawał damage co turę.

Po trzecie mamy karty Orc Warning Post oraz Boar Pen, które sprawiają, że przeciwnik musi jeszcze bardziej rozważyć, co mu się bardziej opłaca – devka czy damage, a takie wybory są zawsze dla nas dobre.

Po czwarte, jak jedna inwazja spadnie to przeciwnik dostaje drugą i tak może być przez całą grę. Jeśli zdecyduje się poświęcić strefę, żeby nie dostać drugiej inwazji to w sumie tym lepiej, musimy spalić tylko jedną.

Mając na uwadze powyższe jednak nie spisywałbym „normalnych” orczych decków na stratę. Według mnie Orki dalej są mocną rasą i dadzą sobie spokojnie radę. Jakoś zresztą żyły przed inwazją, będą więc żyły z unique. Ponadto jednak mnie denerwowało, jak przeciwnicy dawali mi do zrozumienia, że wygrałem samymi inwazjami, a co więcej, mieli dużo racji. Podsumowując, karta dalej robi dobrą robotę, ale nie pali sama strefy, a jak pali, to po bożemu.

Odrębnym tematem jest dyskusja, jakie buildy orcze mają szansę, a jakie nie, ale to zostawię na odrębny wpis poświęcony buildom w różnych rasach, który planuję.

hordaNiekończąca się Horda – restrykcja

Kolejna kontrowersyjna zmiana. Bo czemu nie rzyg? Według mnie bardzo dobrze, że nie rzyg, bo wrzucenie hordy na listę restrykcji sprawia, że deck na Wurrzagu jest o wiele trudniejszy do skutecznego prowadzenia, a wrzucenie na restrykcję rzygów by go całkiem zabiło. Nie oszukujmy się, bez rzygania Wurrzag traci z czterdzieści procent wartości. Brak hordy boli bardzo, trzeba dużo bardziej kombinować i dużo więcej planować, co według mnie wyjdzie tylko na dobre.

Kulty Rozkoszy – restrykcja

kultyKurwa, tak! Przepraszam za przekleństwo, wiecie dobrze, że nie stosuję ich na blogu zbyt często starając się dbać o kwiecistość mowy naszych ojców i dziadów, a nawet matek i babek. Tym jednak razem, dla podkreślenia rangi wydarzenia sobie pozwoliłem. Według mnie powinno się to stać dawno temu. Karta która sama ustawiała grę, a w połączeniu z cudami DE (w tym z Temple of Spite i Hekartii w szczególności) do zdejmowania jednostek zmiotła z powierzchni ziemi rushe. Zdecydowanie coś trzeba było z nią zrobić i wrzucenie razem ze świątynią i Sacrifice to Khanie (pomijając już fakt wypuszczenia lepszego removalu za jeden) na listę restrykcji przy Hekartii limited jest zdecydowanie słuszne. Sam mam aktualnie poważny dylemat, czy wurrzagkulty, czy jednak świątynia.

Wurrzag – restrykcja

To się raczej musiało stać. Szaman walczył ze Staruchą Crone o miano najlepszej taniej legendy i według wielu walkę tę wygrywał. Z rzygiem i hordą był niesamowity, musiał przyjść kres jego bezkarnych harców. Według mnie dalej bardzo silna legenda, która i bez hordy jest niebezpieczna z książką czy Morglorem Masakratorem.

End Times – restrykcja

etHmmm… To z pewnością karta, która najbardziej zamieszała w inwazyjnym kociołku od czasów Mustera. Czy restrykcja to dobra opcja? Ciężko powiedzieć. Z pewnością dobrze, że nie będzie można wrzucić go do talii z kultami (które nas zabezpieczają przy rzucaniu ET), czy Temple of Spite (która to rzucenie przyspiesza). Ale z drugiej strony to jest tak potężna karta, że nie potrzebuje innych z listy restrykcji, żeby zrobić zamieszanie. Może lepszym rozwiązaniem byłoby zlimitowanie jej do jednej w decku, choć to z kolei zabiłoby decki endtajmsowe. Pytanie, czy brak takich decków byłby dobry. Ja odpowiem, że tak. Staje po tej stronie barykady, która uważa, że ta karta jest pomyłką i nie przekonują mnie argumenty jej zwolenników.

Nie zgadzam się z tym, że samemu można przecież wrzucić więcej grubasów do talii – nie, nie można, trzeba robić deck na ET po prostu, bo więcej grubasów w talii jest nieoptymalne o czym najlepiej świadczy fakt, że takie decki przed ET, w którym było za dużo grubasów nic nie wygrywały, a same grubasy zapychały rękę.

Nie zgadzam się też ze stwierdzeniem, że przecież mogę sam zrobić deck na ET – jasne że mogę, wszystko mogę, ale robienie na turniej decku, którego głównym zadaniem jest kontrowanie innego decku nie jest dla mnie fun i koszer.urguck

Urguck – zdjęcie z restrykcji

Według mnie dobra decyzja, o ile nie zostanie wykorzystany do comba. Tak jak Pięści Morka jest fajny w decku na self-damage, daje kaskę i wszystko gra. Szczerze mówiąc to nie widzę go jednak w innej talii, niż jakieś combo, więc o ile takie nie powstanie to raczej karta do klasera jeśli chodzi o turnieje.

Pomijanie fazy – dwie na raz, czyli o przypadkach Inkruzji i jak to z kanapką bywa

biJak się okazuje można pominąć jedną fazę pola bitwy, żeby zrzucić dwie BI. Pomimo, że tłumaczenie FFG do mnie niespecjalnie przemawia, to jednak kanapka, którą jako przykład podał Entropy już tak, mimo że Przemo napisał, że to przykład z dupy. W każdym razie dyskusje można uciąć – BI jest trochę słabsza, ale i tak nikt nią już nie gra (awaiting hejt in three… two… one…).

Counterstrike – może dosięgnąć również legendy

Słuszne to i sprawiedliwe. Counterstrike zyskuje i według mnie bardzo dobrze, bo to fajny bajer i lubię bić, nie będąc bitym. Pomijając miałkość merytoryczną tej wypowiedzi chciałbym dodać, że nie znajduję wytłumaczenia, dlaczego miałoby nie bić legendy, skoro trzy duże szczury zabijają Elthariona na gryfie (pozdro Czarny, czemu ten wątek na forum umarł, jest świetny!)

Efekt „enters play” dla więcej niż jednej jednostki unique

Jak dla mnie wszystko jest klarowne. Jedna wchodzi i zachodzi efekt tej, która weszła. Proste i logiczne.

Tunnel Fighter

znakI tu właśnie liczę na Waszą pomoc, bo nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Słyszałem już o tym problemie z tunelarzem w Winvasion, ale tam też według mnie nie zostało nic wyjaśnione, a cały problem wydaje mi się sztuczny. No, ale skoro znalazło się to w FAQ to coś może jest na rzeczy i chętnie poznam w czym tkwi źródło problemu. Dodam, że nie widziałem nigdy, żeby ta jednostka była źródłem jakiegoś sporu.

Przekierowywanie obrażeń nie kumuluje się

No i ok, nie kumuluje się, gotta problem with that?

valayaMaster Rune of Valaya

Można nią anulować obrażenia zadane w jednej fazie pola bitwy, czyli jeśli jest ich więcej, to anuluje tylko jedną. Teraz według mnie pojawia się pytanie, którego nie umiem rozstrzygnąć: kto decyduje w której anuluje i kiedy ta decyzja musi zapaść? Przecież podczas rożnych faz pola bitwy może być zadana różna ilość obrażeń i to robi różnicę.

Snotling Ambushambush

Jeśli przeciwnik ma mniej zasobów, niż lojalność odrzuconej przez nas karty, to musi odrzucić tyle zasobów, ile może. Zastanawiam się dlaczego to znalazło się w FAQ. Przecież oczywistym jest, że akcje wykonują się do takiego stopnia, do jakiego jest to możliwe, więc sprawa była jasna. Może nie dla wszystkich…

Bonus – zasada turniejowa – organizator nie może brać udziału w turnieju na wysokim poziomie

Trochę szkoda. W innych państwach załatwi to frekwencję o kilkanaście procent, bo ta jedna osoba często robi tam różnicę. U nas jedyny problem, jaki widzę, to mniej funu dla organizatora, a poza tym szkoda, bo jednak organizują te turnieje gracze często bardzo dobrzy, więc strata dla poziomu. No, i oddala się wizja regionalsa w Warszawie, huehuehue!

Dzięki za uwagę i postaram się więcej pisać o sprawach pozaturniejowych!

Reklamy
Categories: Dark Elf, FAQ, HE, Meta, Orki, Uncategorized, Zasady | Tagi: , , , , , , | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: